Visst låter det enkelt – “bara att mörklägga rummet”, eller hur? Men när det väl är dags att välja rätt mörkläggande solskydd inomhus till sovrummet, vardagsrummet eller hemmabion, dyker det ofta upp fler frågor än svar. Vad är egentligen skillnaden mellan ljusdämpande och mörkläggande? Vad betyder blackout? Och funkar det verkligen med mörkläggning mitt på ljusa dagen? Anledningarna för behovet av mörkläggande produkter för fönstret kan vara flera, exempelvis:
- Sömnhälsa
- Små barn som sover på dagen
- Skiftarbete
- Hemmabio
I den här guiden reder vi ut begreppen, ger dig smarta tips och hjälper dig hitta rätt mörkläggning och mörkläggande solskydd – oavsett om du vill ha totalt mörker eller bara dämpa ljuset en smula.


1. Vad är mörkläggande solskydd – och hur skiljer de sig från ljusdämpande alternativ?
När vi pratar om mörkläggande solskydd syftar vi på produkter som blockerar nästan allt ljus, eller i vissa fall – allt ljus. Dessa produkter är ofta designade för att skapa fullständig mörkläggning, särskilt i sovrum eller hem där totalt mörker krävs, som vid nattarbete eller för småbarn.
Ljusdämpande eller rumsförmörkande solskydd, å andra sidan, faller också under kategorin mörkläggande, men dessa produkter saknar ofta det extra mörkläggningsskiktet som krävs för att klassas som “blackout”. Det är alltså väven eller tyget i mörkläggande solskydd som avgör om produkten klassas som fullständig mörkläggning (blackout) eller bara ljusdämpande.
Alternativet till mörkläggande solskydd inomhus är de som har avskärmande eller transparent väv, vilket innebär att ljusinsläppet är så pass stort att produkten inte klassificeras som mörkläggande.

2. Ger mörkläggande solskydd 100% mörker? Det här bör du veta!
Som nämnt ovan är det vävens egenskaper som avgör hur mycket ljus som släpps igenom ett mörkläggande solskydd. Men det är inte bara väven som påverkar ljusinsläppet – solskyddets utformning spelar också en viktig roll.
Till exempel, om du monterar en mörkläggande rullgardin i fönsternischen, kan det fortfarande uppstå viss ljusgenomsläpp på sidorna, eftersom väven inte sluter helt tätt. Om du istället använder mörkläggande gardiner, kan ljus också sippra in ovanifrån om gardinen inte sluter tätt mot taket.
För bästa möjliga mörkläggning är det därför viktigt att välja en lösning som minimerar ljusinsläpp på alla sidor. Ett tips är att kombinera flera mörkläggande produkter – till exempel rullgardiner och gardiner – för att uppnå största möjliga blackout-effekt.
3. Mörkläggning + isolering: Så påverkar mörkläggande solskydd inomhus värme och kyla
Mörkläggningsgardiner och andra mörkläggande produkter fungerar ofta som ett extra isolerande lager vid fönstret, vilket kan hjälpa till att:
- Hålla värmen ute på sommaren: Genom att blockera solljus minskar man mängden värme som strålar in i rummet, särskilt viktigt i syd- eller västläge där solen ligger på.
- Behålla värmen inne på vintern: En tjock mörkläggningsgardin kan minska drag och värmeförlust genom fönstren.
Det finns dessutom rullgardiner som är speciellt utformade för att reflektera bort solljuset, vilket erbjuder extra värmereducering under sommarens varma dagar.
Visste du dessutom att ljusa solskydd är mer effektivt mot värme än mörka?

4. Vilka produkter kan jag använda för att mörklägga?
Nästan alla solskydd finns med mörkläggande väv! Klassiker som rullgardiner och persienner är vanliga i sovrum och finns både i traditionella modeller med skruvfästen eller skruvfritt för den som vill mörklägga ett rum utan att borra. Plisségardiner har blivit vanligt i många hem tack vare sin stilrena utformning och finns att välja med mörkläggande vävar. Mörkläggningsgardiner är andra populära alternativ som kombinerar design och funktion på bästa sätt, eller varför inte satsa på en mörkläggande hissgardin – ett snyggt och funktionellt mellanting mellan gardin och solskydd.
Vill du ha hjälp att hitta den perfekta mörkläggningen för dina fönster?
Kontakta oss eller boka en digital rådgivning online med oss – helt kostnadsfritt!
